davidnavarro1В първата част на тази статия отбелязахме колко сериозен индикатор за отношението ни към работата е езикът на тялото и обърнахме внимание на символиката на този език по време на интервю за работа, което е така важно за професионалната реализация на човек. В тази втора част продължаваме да говорим за езика на тялото в конкретни ситуации, свързани с работната сфера.

Във фирмата

Ежеседмичните или ежедневни срещи в работата могат да се превърнат в рутина, поради което трябва много сериозно да отчитаме важността на езика на тялото ни, когато сядаме на конферентната маса. Също така, ако нашето поведение към колегите е приятелско, бихме изгубили много лесно контрол върху ситуацията и това, че сме на професионална среща остава на заден план и бихме показали поведение, което ще ни донесе сериозни последици. Ето защо дадено съвещание във фирмата е чудесен източник за това да направим кратък списък на основните характеристики на езика на тялото.

Положение на тялото. То е важен индикатор за това дали човек е уверен или се колебае. Доброто стегнато и изправено положение на тялото демонстрира сила на характера и увереност. Някой, който е отпуснат, прегърбен е вероятно човек, който има проблеми в работата си, на който му липсва амбиция или най-малкото чувства несигурност.

Излишни движения. Хората, които не могат да се успокоят приличат много на децата, когато са хиперактивни. Освен ако не сте клинично диагностициран като страдащ от „разстройство с дефицит на вниманието”, то нямате извинение да си играете с химикала, да си пипате косата, или да оправяте постоянно дрехите си. Най-малко от уважение към себе си и своето професионално развитие, внимавайте повече и се успокойте. Не си мислете, че хората не усещат крака Ви, нервно потропващ по земята под масата. Напротив, атмосферата, която създавате с демонстрацията на тази нервност може да провали дадена среща мигновено.

С клиенти

Срещата с клиент е също толкова изпълнена с рискове, колкото тази с ваш колега или висшестоящ извън границите на офиса. Вие се усещате изпълнени със свободата от недотам формалната обстановка например в ресторант, или още по-зле – в нощно заведение, но това в никакъв случай не бива да Ви заблуждава. Тук важат абсолютно същите правила за езика на тялото – правилата за работната среда, конференция или разговор с висшестоящ, важат в пълна сила и тук.

Вашето физическо поведение. То е най-важното и имайте предвид, че трябва да изглеждате приветлив, но не прекалено достъпен. Езикът на тялото Ви трябва да се стреми винаги към умереност. Също така трябва да сведете до минимум агресивността в езика на тялото си, защото тя отблъсква най-лесно хората около Вас. Ако от Вас зависи да се сключи определен договор или да се направи някаква продажба, всеки един детайл, показващ сигурност, елегантност и увереност, може да се окаже решаващ за успеха Ви.

Доста по-лош е вариантът, когато хората изгубят интерес към Вас. Ето защо е много важно да изградите добри професионални връзки с взаимно уважение и позитивно отношение.

Неформални срещи в офиса

Когато сте в почивка или в кафене с колеги от работата, съденето и оценките към Вас не стихват. Дори най-доброто място за проверка на езика на тялото Ви е именно в неформална среда. Ние почти никога не знаем какво въздействие оказваме на околните и какви идеи се формират в отсрещните. Само поради тази причина трябва да внимавате да не допуснете репутацията Ви да бъде зле изградена или накърнена.

Жестовете. Когато общуването е по-социално и по-малко професионално в своята природа, някои хора чувстват необходимостта да жестикулират като шимпанзета. Не е добър признак за зрялост и интелигентност. Оставете ръцете и прегръдките там, където им е мястото!

Интимност. По същия начин, когато темата на разговор не е работа, голяма част от населението започва да демонстрира положението си в личен план. Това не винаги остава негативно впечатление в работната среда (ако е насочено към атрактивен колега или колежка), но като цяло, фирмата, офиса, работното място не е място за излияния на проблеми, обяснения в любов, флирт, прегръдки и демонстрации на горещи емоции, дори и да са само приятелски.