Ако кандидатствате за работа, трябва да имате предвид, че управителите на фирмите употребяват все по-често мрежата, за да се информират за Вас. Това означава, че дори и стриктно и внимателно да сте подготвили своето CV, профилите Ви в различните уебсайтове са на разположение на всеки потребител на мрежата. Вероятно странни и съмнителни хора са споменали името Ви в даден блог, прибавете и снимките във Фейсбук или клипче с Ваше участие, публикувано в съответния сайт. Всички тези неща – верни, неверни, срамни, притеснителни или лъжливи, стоят независими от Вашия контрол в глобалната мрежа, и могат да оказват неблагоприятно влияние върху развитието на кариерата Ви. a03954a637Обърнете внимание на това, че за да се предпазите от неприятни ситуации, е добре да следите и защитавате личната си информация, която предоставяте за публично ползване чрез интернет.

По какъв начин интернет влияе върху репутацията Ви?

Ако репутацията Ви се гради само на онова, което говорите пред останалите, то дори и да сгрешите и да се изложите бързо се забравя. Но в наши дни съществува и информация за Вас, която е почти невъзможно да бъде изтрита или забравена. Можете да избягате в Австралия да речем, но всеки, който знае името Ви и разполага с компютър и интернет може да ви провери в Гугъл. Като следствие, възможността да се защитите или да проследите реакциите на хората, които се добират до информация за Вас, е сведена до минимум.

Може ли това да застраши кариерното Ви развитие?

За съжаление отговорът е да. Днес вероятността да даден работодател да потърси информация за Вас в мрежата е огромна. Онова, което не можете да знаете със сигурност е, какво ще намери той в интернет, и най-вече как ще го възприеме и дали това ще се окаже решаващо за одобрението или отхвърлянето на Вашата кандидатура за работа например. Възможно е някой от Вас да е коментирал някога теми от личния си живот, а когато такава информация попадне пред очите на работодател, то каквото и да правим след това, трудно бихме могли да възвърнем репутацията си или дискретността, която я е имало относно личния ни живот преди.

Как можем да избегнем подобни неприятни ситуации?

За съжаление малко може да се направи, но все пак се постарайте профилите, които създавате в мрежата да могат да бъдат разглеждани само от Ваши приятели. Следете информацията за Вас, която циркулира ин интернет и се опитвайте да я контролирате. Напишете името си в Гугъл, ако не Ви харесва онова, което прочитате, помолете администратора на конкретния сайт да го премахне. Сигурност на сто процента, че сте проследили цялата информация, която е в мрежата за Вас, не може да получите, така че бъдете нащрек и се пригответе да отговаряте на особени и странни въпроси по време на интервю за работа.

Възможно ли е да подадете жалба?

По принцип съдиите в България рядко се занимават с проблеми от този тип, тъй като Вие в повечето случаи доброволно публикувате информация за себе си в мрежата, а и като цяло проблемите, свързани с интернет рядко биват поставени на дневен ред. В общи линии Вие се водите отговорни за онова, което може да се намери в мрежата като информация, но все пак законите относно защита на личната информация, би трябвало да разглеждат подобни случаи и да се отнасят с необходимата сериозност към тях.