Всички ние знаем, че не е никак лесно да се говори пред публика, но също така знаем, че ако го направим, то това ще бъде голяма крачка и то не само лична, но и професионална. Ето защо, с вашето любезно позволение, бихме желали да ви дадем някои съвети по въпроса…

public-speaking

Както знаем, повечето хора страдат от огромен страх, когато трябва да говорят пред публика. Това е особено необходимо при представянето на доклади в работата, както и когато участваме активно в определен курс на обучение, или пък на сватба, когато трябва да вдигнем тост, както и в много други ситуации. Тайната е в това да сте спокойни и да използвате всяка възможност, която Ви се предостави да говорите пред хора, за да можете да се упражнявате.

Най-важното правило, което можете да спазвате, когато говорите пред публика, е да знаете много добре за какво говорите. Навярно това Ви изглежда очевидно, но истината е, че по-голямата част от ораторите, които имат трудности при говоренето пред публика, нямат никаква ясна идея до къде желаят да изведат мисълта си и с нея цялата аудитория.

Затова трябва да знаете точно до къде искате да стигнете, а за това би Ви било много полезно да нахвърляте на един лист, ако не всичко, което искате да кажете, то поне три или четири основни пункта, които да следвате, когато разгръщате публично мислите си. Помнете, че не сте енциклопедия, поради което излагането на прекалено много информация може да няма очаквания положителен ефект от изложението Ви. За целта имайте предвид следните основни съвети:

1. Упражнявайте се, но не прекалено

Научете това, което ще кажете и го упражнете няколко пъти пред огледалото и с висок и ясен глас. Добра идея е също така да засечете колко време трае речта Ви, за да знаете как се разпростирате във времето, така че да то нито да Ви е в повече, нито да не Ви достигне. Това обаче трябва да се направи само веднъж или два пъти и не бива да прекалявате, защото то ще Ви служи само като ориентир. В крайна сметка колкото и идеален да е сценарият Ви или репетициите, никога не можем да предвидим всичко, което ще се случи по време на официалното представяне, така че е най-добре да останем с нагласата винаги да очакваме неочакваното. Целта е не да се изрецитира по безчувствен начин нещо, научено наизуст, с което да отегчим публиката, а да я заинтригуваме.

2. Дрехите правят оратора

Много е важно да определите дрехите, с които ще произнесете речта си. В този смисъл старайте се да бъдат удобни, тоест такива, които не Ви ограничават в движенията. Най-важното е предварително да сте подбрали дрехите, да са изпрани, добре изгладени и приготвени, за може да сведете до минимум непредвидените проблеми в деня, в който ще говорите и да се чувствате комфортно.