entrevista-trabajoФактът, че са ви поканили на интервю говори за това, че вашето CV се е сторило атрактивно на работодателите. Ето защо:

1. Внимателно проверете своето CV, прочетете го на глас като си представяте, че сте пред интервюиращите. Това ще ви помогне да

 бъдете по-уверени на самото интервю. Трябва да сте наясно за каква работа се чувествате най-способни и да познавате собствените си възможности, за да ги представите максимално атрактивно и ефикасно.
Пригответе си поредица от кратки и прецизни аргументи, които да защитават вашите слаби страни.

2. Отидете на самото интервю с около 5 минути по-рано от уговорения час. Вашият професионализъм се показва именно и от такива детайли.

3. Облечете се в подходящо облекло, не използвайте прекалено много бижута и искрящи цветове. Това ще ви дари с повече увереност и ще създадете много добро първо впечатление на живо.

4. В момента, в който поздравявате интервюиращия или интервюиращите, подавайте им уверено ръка, гледайте всеки в очите, докато се здрависвате с него. Ако можете да се усмихнете леко, толкова по-добре, вероятно обаче, ще сте достатъчно изнервени за това, но ако все пак сте в състояние, направете го. Това ще стопи ледовете и хората ще разберат, че притежавате самообладание, спокойствие и мотивация. Желателно е да демонстрирате ентусиазъм, както и да покажете че имате желание за работа, че лесно се адаптирате, че можете да работите в екип и че сте честни с отсрещния, когато му говорите за своите способности, че не му спестявате нищо.

Нека не забравяме, че едно интервю за работа прилича все пак на споразумение между двете страни, и двете са заинтересовани за това да намерят решение на определена ситуация – едната търси работа, а другата търси способен работник.

5. На самото интервю бихте могли да си водите кратки бележки. Помнете, че вероятно ще ви обяснят основните аспекти за вашата бъдеща работа, како и фирмената структура и онова, което се очаква от вас. Така ще можете да използвате бележките си, за да зададете навреме важен въпрос по току що обясненото.

6. Ще има специфични въпроси и е добре да поемете отговорността да отговорите на тях сериозно и искрено. Ако не знаете нещо, просто си го признайте, никой не очаква от Вас да знаете всичко, но можете да покажете, че сте заинтересовани да го узнаете за в бъдеще или да се запознаете с шестте основни типа въпроси на интервю за работа и да избегнете максимално неприятните изненади.

Помнете, че е добре разговорът да протече като активен диалог, а не като монолог от въпроси и кратки ответни отговори.
Важно е да показвате интерес да научавате нови неща и желание да участвате в цялостното развитие на фирмата. Като цяло не се толерират хора, мислещи в кратки срокове в самата работа. Друг много важен аспект е да демонстрирате до каква степен имате опит в дадената сфера, да подчертаете онова, което е от значение според вас за длъжността, за която кандидатствате. Ако нямате конкретен опит в сферата, не се смущавайте от това, говорете за своите познания, които пряко кореспондират според Вас със специфичната материя на работа. Ако пък действително имате богат опит, не демонстрирайте арогантност, бъдете сдържани, но подчертавайте с умерено самочувствие своите умения и знания.

7. Вашата заплата. Има възможност вашата заплата да се дискутира на интервюто, или на второто интервю, ако е предвидено такова. Не може да се явите без да знаете цената на своя труд. Ако смятате че точно определена цифра е справедливо заплащане, то го заявете без смущение. Най-лошото което могат да кажат е, че сумата, която заявявате се печели от човек с минимум пет години стаж в работата. И така идва моментът на преговорите и контраофертите. Винаги завишавайте сумата поне с 10% от минимума, който очаквате.

И ето, че Вашето интервю е завършило успешно. Краят на интервюто е идеален момент да покажете до колко заинтересован или ентусиазиран сте от предложението. Да останете мълчалив в края на интервюто е признак на незаинтересованост. Добре е да видят и личното ви отношение към предложението, което не е базирано само на материалните облаги в работата.

В днешно време предложенията за работа са доста оскъдни и затова трябва да бъдем внимателни и искрени в сферата, която сме избрали да работим, защото винаги когато кандидатстваме за нова работа, миналото ни ще ни преследва и може да се окаже решаващо за бъдещи начинания. Ако след интервю за работа дадена фирма не се свърже с Вас, можете да се обадите, за да се поинтересувате от решението, което са взели по отношение на кандидатурата Ви.

Дори интервюто за работа да не даде очакваните резултати, то все пак е опит, който е важен и който може да Ви даде насоки за това да се справите по-успешно следващия път, когато кандидатствате за дадено място.