CVПовечето от току що завършилите университета се оплакват от това, че работодателите не желаят да ги наемат поради липсата на опит, но все пак ако не започнат от някъде никога няма да имат възможността да добият такъв. Това действително е парадоксално положение, но какво се случва, когато кандидатът за работа има прекалено висока квалификация? На теория той е отличен кандидат за дадено конкретно място, но ако неговата квалификация надхвърля необходимите умения за позицията, вероятно неговата кандидатура ще се отхвърли.

Причината в повечето случаи е, че вероятно мястото ще ви се стори незадоволително или вашият пряк шеф ще бъде с по-ниска професионална квалификация от Вашата и ще Ви вижда като заплаха.

Какви стратегии можете да приложите, за да бъдете избран?

Една добра форма да избегнете подобни неприятни ситуации е да избягвате масовото изпращане на автобиографията си на отдели за човешки ресурси, защото ако сред стотиците документи, които получават всеки ден вашето CV присъства на десет пъти, вероятно ще бъдете отхвърлен именно поради това.

Решението се крие в това да се опитате да се свържете директно с отговарящия за подбора на кандидатите най-добре по телефона или чрез писмо по електронната поща, в което не включвате CV-то (за да избегнете ефекта на натрапването, споменат преди малко). Този първи контакт ще послужи за това да събудите интерес, без да притеснявате излишно отсрещния.

Друга добра техника се състои в това да се информирате колкото се може повече за фирмата и за предлаганото място, така че да добиете представа какви качества приблизително ще търсят работодателите Ви за избраното от Вас място за кандидатстване. Ако смятате, че притежавате повече от необходимите за мястото качества, по-добре демонстрирайте само онези, които съвпадат с профила на търсения кандидат. На един първи етап не е необходимо да говорите за всичките си способност, опит и умения. По-нататък в хода на процеса на подбор на подходящия кандидат, ще имате възможност да хвърлите светлина и върху останалото.

Когато настъпи моментът да изпратите CV-то си, се постарайте да резюмирате цялата необходима информация в една страница. Най-подходящият модел е онзи, в който най-важните данни се разполагат в горната част на листа, а онези факти, които могат неприятно да впечатлят човекът, който подбира кандидатите са по-надолу. Важно е обаче последните, ако ги има, така или иначе да присъстват.

След като като сте изготвили своето CV идва момента, в който ще имате възможност да се явите на интервю. По време на същото може да възникне съмнение от страна на задаващия въпросите за това дали някои Ваши умения не са в повече за естеството  на работа, което Ви се предлага. Най-добрият отговор е, че опитът и познанията, придобити по време на професионалния път, са бъдещо предимство за евентуалното развитие на фирмата.

 В този момент работодателите могат да изкажат някои опровержения на казаното от Вас като „Ще се отегчите прекалено бързо”, „Няма да сте доволни от заплащането” ili “Ще се преместите в друга фирма веднага щом попаднете на добра оферта.”

Като цяло фирмите не назначават прекалено квалифициран персонал, защото смятат, че когато икономическата ситуация се подобри, ще изгубят тези работници. Поради което трябва да умеете да ги убедите точно в обратното. Ако Ви казват, че работата може да бъде незадоволителна за някого с вашия профил, трябва да поясните, че сте простичкия факт на това че работите, за вас вече е привилегия, независимо от работата, която извършвате.

 За да има добра реакция от страна на подбиращия персонала, вземете инициативата в свои ръце и задайте въпроса дали можеш да отговориш на още въпроси върху кандидатурата си, което ще Ви представи в добра светлина, защото ще покажете отвореност. Освен това ще имате по-големи шансове да убедите отсрещния, че сте най-подходящия кандидат за работата.

Онези теми, които считате за най-неудобни за вас можете да обмислите предварително вкъщи и да имате определени аргументи и позиция по тях, за да може на самото интервю да не се окажете в неловката ситуация да не знаете какво да отговорите. Преди всичко бъдете искрени. Настоявайте да получите работата, само ако наистина сте мотивирани за нея, независимо, че е под нивото на вашата квалификация.